Prin intermediul prevederii 2% din Codul Fiscal, contribuabilii persoane fizice au posibilitatea sa directioneze 2% din impozitul pe venit catre o entitate nonprofit infiintata conform ordonantei 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii.

Acest mecanism are o serie de avantaje pentru toate partile implicate - cetateni, organizatii si stat, cum ar fi:
- este un mecanism democratic ce contribuie la transparenta politicii fiscala si bugetare asista organizatiile neguvernamentale in eforturile lor de a solutiona diferite probleme sociale
- le permite cetatenilor sa contribuie la eforturile de a rezolva diferite probleme sociale fara a genera insa un cost suplimentar
- creeaza o legatura intre stat, cetateni si organizatii contribuind astfel la dezvoltarea societatii civile si a capitalului social

Se creeaza un mecanism prin care un cetatean poate decide modul in care sunt cheltuiti 2% din impozitul datorat pe venit, directionand aceasta suma catre o organizatie neguvernamentala. A aparut astfel o forma de parteneriat intre cetatean, autoritati fiscale si sector ONG. Practic cetateanul spune statului modul in care vrea sa fie cheltuita o parte din impozitul sau.

Atentie, aceasta suma nu reprezinta o sponsorizare sau donatie ci este in esenta o parte a bugetului de stat care este directionata de catre fiecare cetatean in parte catre sectorul neguvernamental. Legea este considerata de multi ca fiind un sprijin indirect oferit de catre stat sectorului non-profit sau un model de „filantropie de tranzitie” data fiind aplicarea ei numai in tarile Europei de Est.
Ce inseamna 2% pentru contribuabili?
Prevederea 2% este un mecanism de transparenta fiscala prin intermediul caruia contribuabilii persoane fizice pot sa directioneze 2% din impozitul lor pe venit catre o organizatie neguvernamentala (asociatie sau fundatie).

De ce e bine sa folositi aceasta prevedere?
Nu va costa nimic!
Contribuiti la eficientizarea cheltuirii banului public - deci al dvs.!
Puteti ajuta la rezolvarea unei probleme din comunitatea dvs. directionand 2% catre o organizatie care lucreaza in acel domeniu.
Va puteti asigura ca acesti bani raman in comunitatea dvs. directionandu-i catre o organizatie locala.
Puteti ajuta oameni in nevoie directionand 2% catre o organizatie care lucreaza pentru ei!

Ce trebuie sa faceti?

Pasul 1. Alegeti un domeniu si o organizatie catre care vreti sa directionati 2% din impozitul dvs. Cititi sectiunile: cum se alege organizatia si cum aleg o organizatie buna sau consultati baza de date. Daca doriti, puteti raspunde uneia din cererile pe care probabil le veti primi sau despre care veti citi sau auzi.

Directionarea a 2% din impozitul dvs. este o optiune si nu o obligatie.
Nici o autoritate a statului, nici o organizatie sau angajatorul dvs, nu va pot obliga sa faceti acest lucru.
Alegeti organizatia pe care o doriti dvs.! Este dreptul dvs.!

Pasul 2. Aveti nevoie de urmatoarele informatii:
Numele organizatiei
Codul de identificare fiscala (codul fiscal):
Contul organizatiei in format IBAN:

Pasul 3. Completati datele pe declaratia in functie de sursa dvs. de venit:
a) daca aveti venituri din salarii, completati Declaratia 230 (punctele A si B). Nu va faceti probleme daca atunci nu cunoasteti suma corespunzatoare a 2% din impozit. Va fi calculata de catre organele fiscale. Puteti lasa casuta necompletata.
b) daca aveti venituri din alte surse(cedarea folosintei bunurilor, drepturi de autor, etc), completati Declaratia 200 (punctul III)

Descarcati formularele 200 si 230.
Va rugam sa completati cu atentie toate datele, inclusiv datele organizatiei: nume, cod fiscal si cont bancar. Atentie contul bancar in format IBAN are 24 de cifre!

Pasul 4. Trimiteti prin posta declaratiile administratiei financiare de la domiciliul dvs. sau depuneti-o chiar dvs.

V-ati adus contributia la buna cheltuire a fondurilor publice si ati contribuit la o viata mai buna in comunitatea dvs.! Administratia financiara va centraliza toate informatiile si va vira sumele stranse catre beneficiar.

Ce NU este prevederea 2%?

Directionarea a 2% din impozitul pe venit nu este o donatie! Este vorba de o suma datorata statului (ca impozit) dar puteti decide modul si cui va fi ea alocata.
Directionarea a 2% nu este o metoda legala de frauda fiscala! Nu aveti dreptul sa cereti nici un fel de beneficii financiare sau de alta natura organizatiei catre care ati directionat 2%.